2019-03-28 14:30:25• hírek • Bede Emőke

Ismét előkerült a kóbor ebek kérdése a Helyi Tanács ülésén

Csütörtökön délután ismét asztalhoz ültek a Helyi Tanács tagjai, hogy különféle kérdésekben döntést hozzanak. Bár a gazdátlan ebek által okozott probléma nem volt az előre betervezett napirendi pontok között, az „Egyebek” adta lehetőséget kihasználva az egyik szociáldemokrata tanácsos, Craciun Ciprian mégis rákérdezett a dolgok állására.

Craciun kérdésére Maskulik Csaba városmenedzser adott kimerítő választ bemutatva a kutyahelyzet evolúcióját a 2018-as év elejétől napjainkig. „A tavalyi év elején a polgármesteri hivatalnak érvényes szerződése volt egy kóbor kutyák befogását végző céggel, s a szolgáltatás elég jól működött. Azonban egy állatvédő non-guvernamentális szervezet úgy az illető céget, mint az önkormányzatot többször is támadta, több intézménynél is panaszt emelt. Ebből kifolyólag még a Számvevőszék is ellenőrzést tartott a polgármesteri hivatal háza táján, ellenőriztek minden kifizetést, mely e cég irányába történt. Ennek végén mindent rendben találtak, viszont a szervezet ezt nem hagyta annyiban, s a megye polgármesteri hivatalait arra szólította fel, hogy szüntessék meg az említett céggel kötött szezrődést” – elevenítette fel az elmúlt év eseményeit Maskulik. Hozzátette: abban az időszakban még nem volt kidolgozott szabályzat az állatok befogására és az ezt követő lépésekre vonatkozóan, azonban mostanra sikerült ezt is elkészíteni.


A szabályzattal együtt pedig elkészült a tenderfüzet is, mely lehetővé tette, hogy a szolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárást ki lehessen írni, melyre egyébként a jelenlegi törvények értelmében csak non-guvernamentális szervezetek jelentkezhetnek. „Ez a negyedik alkalom, hogy licitre írtuk ki a gazdátlan ebek befogásáról szóló szolgáltatást. Tegnapelőtt azonban volt egy NGO, mely benyújtott egy ajánlatot, azaz szeretné kezébe venni ennek a problémának a megoldását. Az előttünk álló napokban következik a jelentkezés elbírálása” – magyarázta a városmenedzser.



Az ugyancsak PSD-s színekben utazó tanácsos, Pop Romeo ezzel kapcsolatban egy újabb kérdést szegezett Maskuliknak: miért nem orvosolja a helyzetet Szatmárnémeti önkormányzata házon belül, mint ahogyan azt megteszi több más város is. A városmenedzser azonban rávilágított, amellett, hogy az ilyen megoldás a jelenlegi törvénykezések szerint nem legális, mindemellett rengeteg extra kiadást is generálna a városkasszának. Hiszen speciálisan erre a célra kialakított autót és ketreceket kellene vásárolni, szakképzett munkaerőre volna szükség (pl. a sofőrnek állatszállításra feljogosító engedéllyel kell rendelkeznie), ugyanakkor biztosítani kellene egy 24 órás állatorvosi ügyeletet is. Ezek összesen olyan komoly kiadást és leterhelést jelentenének, hogy érdemesnek látták negyedjére is kiírni közbeszerzési eljárást.


Mint a tanácsülés eseményeiből is egyértelműen kiderül, a kérdés megoldása korántsem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A törvénycikkelyek bizony megkötik a városvezetés kezét, s ezeken nem lehet csak úgy átlépni. Azonban ne felejtsük el, hogy az kutyatartókra is több szabály vonatkozik a nagykönyvben. Ezek közül kétségtelenül az egyik legfontosabb a sterilizáltatás, illetve az állat mikrochippel való ellátásának kötelezettsége. Ha a gazdik nem érzik ennek felelősségét, akkor aztán jöhetnek felülről bármilyen szabályozással, a kóbor ebek kérdésére sem ma, sem holnap nem születik hosszú távon is hatékony megoldás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: